Oldalak

2016. december 18., vasárnap

Milyen a típusod?

Vajon te milyen temperamentumú vagy?
Egyáltalán mi az a temperamentum?

A temperamentum az emberrel született egyéni stílus, ahogyan a környezetében történő dolgokra reagál.
Maga a "Temperamentum" egy latin eredetű szó mely "helyes keveréket" jelent. Régen az orvosok úgy vélték, hogy a temperamentum a négyféle testnedv, a vér (sangius), sárga epe (cholos), fekete epe (melancholos) és nyál, keverékétől függ.  A temperamentumokat négy típusra osztották attól függően hogy a négy nedv közül melyik van túlsúlyban. Ennek megfelelően nevezték el őket:

szangvinikus: vérmes, meleg, eleven;
melankólikus: sötét, komor;
kolerikus: forró, heves;
flegmatikus: hűvös, lassú, lomha.

Ezt az elméletet már régen elvetették, a nevek mégis megmaradtak. Ám ez nem jelenti azt hogy egy ember csak és kizárólag kolerikus vagy szangvinikuslehet. Nem fogsz olyan embert találni melyre pontosan az egyik tipus jellemzői lesznek fellelhetőek, csupán arról van szó, hogy az az uralkodó típus, az van fölényben a többi felett.

Nézzük a jellemzőket, erősségeket, illetve gyengeségeket!

A szangvinikus alkat a meleg, vidám, eleven temperamentumot jelöli. Környezetével szemben óriási befogadó képessége van, a külső benyomások azonnal hatnak rá és valamilyen hangulatot keltenek benne. Nagyon gyorsan feldobódhat és végtelenül jókedvűvé válhat, ugyanakkor ugyanolyan gyorsan el is keseredhet ha valami negatív hatás éri. Szabad és közvetlen, nagyon vidám, nyíltszívű és beszédes. Mellette nem lehet unatkozni!

Erősségei, hogy képes a jelenben élni, nem rágódik a múlton, nem feszeng a jövőn, ő a mostban él!
Képes arra, hogy beleképzelje magát mások helyébe, együttérző természete van. Nagyon jó érzéke van a gyerekekhez, bizonyos értelemben ő is gyermek és örökké az is marad.

Gyengeségei lehetnek, hogy álhatatlan és  megbízhatatlan. Nem rossz szándékból felejti el az igéreteit, csak mindent igérget jobbra balra de mindig jönnek az újjabb és újjabb dolgok így elfelejti betartani őket.
Álhatatlan a munkájában, fiókjában tömegével állnak a félkész munkák. Azonnal halálosan beletud szeretni valakibe, ám ez nem tart sokáig, jön a következő akibe szintén ugyan olyan halálosan beleszeret. Ha találkozik egy barátjával, végtelenül kedves és figyelmes azonban mikor találkozik egy másik barátjával, ugyan olyan túláradó szeretettel üdvözli és már el is "felejtette" az előzőt.



A melankólikus szó görög eredetű mely a sötét ,nyomasztó, borús temperamentumot jelöli.
A melankólikus alkatnál is az érzelmek irányítanak, mint a szangvinikusnál, azonban itt az antennák befelé irányulnak, nem kifele. Önmagába forduló, csak kevés benyomást enged magába azokat azonban jól megvizsgálja és elemzi. Leginkább olyanokat melyeket magával hoz összefüggésbe és mivel szomorú és borús beállítottságú a kellemetlen, sértő emlékeket őrzi meg leginkább.
Mindenről van egy ideája amihez hasonlítja a valóságot, az ebből adódó csalódásnak köszönhető az elutasítása és bosszúsága. Mindenből a tökéleteset keresi, de hiába, mert sosem találja. Ezért egy álom világban keres menedéket, nem a jelenben él, a múlt szép emlékeit idézi vissza és a jövőben légvárakat épít.

Erősségei, hogy természete gazdag és érzékeny, mély érzelmeinek köszönhetően nagyon hűséges. Nehezen fejezi ki érzelmeit, ám nagyon megbízható és szeretetre méltó.

Gyengeségei, hogy elég önző, magára vesz mindent és nagyon érzékeny. Elég pesszimista és emellett nagyon határozatlan, mindent rengetegszer átgondol mielőtt cselekszik.




A kolerikus a forró, gyors temperamentumot jelöli.
Nála az akarat irányít, az elhatározást szinte azonnal cselekvés követi. Számára az élet munka és tevékenység.

Erősségei, hogy nagyon szilárd, határozott döntésekre képes, ám szívesen dönt mások helyett is. Könnyen átlátja a helyzeteket és azonnal tudja a megoldáshoz vezető utat. Nagyon nagyfokú a cselekvőképessége, határozatot hoz, és már cselekszik is. Éles eszű,  éber és bátor, nem riad vissza a kellemetlenségektől, igazi kalandor!

Gyengeségei, hogy nagyon kemény, nincsenek finom érzelmei, ezen kívül viharos és heves.Gyakran gőgös és heves. Saját tervein kívül nem érdekli semmi és senki, viszont ha megsértik azonnal bosszút akar állni.




A flegmatikus embert a lassú, hűvös jelzőkkel illethetjük.
Szenvtelenül tekint az életre, minden körülmény között megőrzi belső egyensúlyát.
Erősségei, hogy jóindulatú és nagyon béke szerető, nyugodt természetű. Megbízható és gyakorlatias, nagyon jó tanácsadói képessége van, az ő tanácsára bármikor, bármiben számíthatsz!

 Gyengeségei, hogy nagyon lassú és lusta is, kissé önteltnek is nevezhetjük.




Nos hát ez a négy temperamentum típus van, ha érdekel hogy te melyikhez tartozol, akkor töltsd ki az alábbi linken található tesztet. Hajrá!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése