Oldalak

2016. december 18., vasárnap

A tyúk, vagy a tojás?


A tyúk és a tojás esete több ezeréves dilemma, amivel már Platón és Arisztotelész is foglalkozott. Az elmúlt évszázad     filozófusai az élet örök körforgásának metaforájaként, az élet keletkezésének nagy kérdéseként tekintettek rá.




Ha az emberek pedig alaposan végig is gondolják, arra a következtésre juthatnak, hogy valószínűleg a tojás volt előbb, hiszen a madarak előtt a hüllők, vagy épp a dinoszauruszok is tojással szaporodtak.Erre jutottak a Szegedi Tudományegyetem lelkes bölcsészkaros hallgatói is, akik elkészítették a baloldali, elég bizonyító erejű grafikont.


Válaszukat arra alapozták, hogy az első hüllő fajta, a teknős tojással szaporodik, és mire ezek a teknősök végleg kifejlődtek, még gondolatban sem volt a csirke.
Ellentétben velük, egy brit kutatócsoport pont a fordítottját állítja, miszerint a tyúkok voltak az elsők.
S a tyúk, és az tojásának megvizsgálása alapján arra jutottak, hogy a kemény héjáért felelős fehérje, tisztes nevén az orocledidon 17, csak a tyúk szervezetén belül termelődhet.
Tehát az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem valami másból..

Írta: Vécsey Lili

De ha úgy gondolod, hogy ez számodra kevés információ, és kíváncsi vagy a még nálam is illetékesebbek véleményére, akkor nézd meg ezeket ;)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése