Oldalak

2016. december 18., vasárnap

Gyakornokok és próbaidős dolgozók kihasználásáról

Bár az évfolyam attól a kortól távol van amire ez a cikk teljes mértékben vonatkozik, vannak információk amiket érdemes tudni. Ezenkívül ez a téma idősebb olvasókat is érdekelhet, sőt akár már meg is tapasztalhatták.

Manapság elterjedt a gyakornokok felvevése az egész világon. Ez a gyakorlat elvben a gyakornokok tapasztalatgyűjtésére van.  A magyar törvények szerint (Nftv. 44. § (1),(3)) a gyakornokokat nem kell fizetni ha kevesebb mint hat hétig dolgoznak. A gyakornokoknak ezenkívül lehet szolgáltatásokat adni és költségeket téríteni (pl.: utazási költségek) de ezek nem kötelezők.
A rendszerben itt van a hiba. Mivel a gyakornokokat hat hétnél kevesebb munkáért nem kell fizetni a cégek nagyon egyszerűen ingyen munkaerőt tudnak szerezni.

Egyre kevesebb tudás kell bizonyos munkák elvégzéséhez és emiatt a nagyobb cégeknek nem kellenek a jól képzett, specializálódott dolgozók. Néhány gomb lenyomására, adminisztrációs munkákra, számítógépek újratelepítésére és más hasonló munkákra egy tapasztalatlan gyakornok is elég. Emiatt a cégek a kevesebb, vagy nulla fizetést igénylő lehetőséget választják: a gyakornokokat.

Nagyon egyszerűen szereznek ingyenes munkaerőt: Felvesznek egy gyakornokot egy állandó dolgozó helyére hat hétnél kevesebb időre, hogy ne kelljen fizetést adni neki, majd amikor letelt a kiszabott idő, egy új gyakornokot vesznek fel az előbbi helyébe.

Ezzel a gyakorlattal három nagy baj van: Ezzel képzett és gyakorlott dolgozókat szorítanak ki, gyakornokokat használnak ki és kevesebb pénzt juttatnak az emberek kezébe, ami nemcsak nekik rossz, hanem hosszútávon a cégeknek is, mert ha a vásárlóknak nincs pénzük, nem tudják igénybe venni a cég szolgáltatásait.

Hasonló a helyzet a próbaidős munkavállalókkal is. A következő jelenség főleg boltokban (pl: ruhaboltokban) van jelen. A bolt felvesz egy dolgozót próbaidőre, és így kevesebb fizetséggel, majd a próbaidő végén kijelentik hogy hiányt találtak a kasszában a dolgozó munkaideje alatt. Kárpótlásként a dolgozó a bolttól kapott fizetésével egyenlő, vagy annál nagyobb összeget kérnek. Miután a dolgozó kifizeti az összeget, a bolt egy új dolgozót vesz föl próbaidőre és újraindul a folyamat. Ez a módszer még rosszabb mert a próbaidős dolgozókat átverik, sőt, hirtelen elveszik az utóbbi időszak alatt szerzett pénzét is, amit nagy eséllyel elköltött a próbaidő alatt.



Ez két nagyon rossz gyakorlat ami még jobban legyengítheti a gazdaságot, de sajnos nem lehet hatékonyan harcolni ellene, ha nem módosulnak az erre vonatkozó törvények úgy, hogy ezt lehetetlenné tegyék.

                                                   -Gellér Mikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése